20 Haziran 2020 Cumartesi




SON KALDI


Şimdi bu başlıkta nereden çıktı diyenler olacak mutlaka.

O zaman okumaya devam.
Onlarca medeniyetin ayak izlerinin bulunduğu bu kadim coğrafyada,  Toprak Ana doyurmaya, doğurmaya ve yaşatmaya binlerce yıldır olduğu gibi bugün de devam ediyor.

Toprağına sahip, işleyip eşeleyen tarım toplumu bir yapıda olan Hatay/Antakya insanı, binlerce yılın beraberinde getirdiği birikimle tohumlarını saklamak, ekmek, biçmek ve tüketmek nihayetinde birçok ritüeli de beraber yaşatıyor.
Başlıkta belirttiğim SON KALDI da bunlardan biri.
Öyle ki;
Dini inanışlarımız gereği tohumların toprağa saçılması mutlaka bir cuma gününe denk getiriliyor. Kurdun, kuşun ve nihayetinde onu eken'in de kısmetinin içinde olması temennileri ile tohumlar toprakla buluşuyor.
Nihayetinde hasat zamanı Ay'ın aydınlık olduğu yine bir cuma gününde yapılıyor. Bu gelenek bu coğrafyada SON KALDI ritüeli ile taçlandırıyor.
Hasatı yapılan buğday tarlasında orakla ya da biçerdöverle biçme işlemi tamamlanmaya 3-5 adım kala hasat sonlandırılıp, tarlada bir miktar Ekin bırakılıyor.
Aynı işlem darıda, arpada, yulafta da yapılıyor.
Bu sona bırakma adeta yoğurttan Maya, hamurdan Maya ayırmak gibi.
SON KALDI'nın amacı, insanın aç gözlü olmadığının, toprağın onu sevmesinin, bereketin, seneye de ürün gelsin duyguları ve temennisinin bir yansıması.
Bizde iki gün önce buğdaylarımızı hasat etmeye başladık. Yine bir cuma sabahı.
Bugün kısmet olursa SON KALDI mızı toprakta bırakıp evimize döneceğiz.
Rabbim tüm üreticilerimize bolluk, bereket ve ağız tadı versin.

İbrahim Ünal KAHRAMAN
Antakya Mutfak Sanatları
info@senkoyluler.com

Telif Hakkı/Copyrights: Yazı ve görseller hiç bir şekilde izinsiz kullanılamaz. Tüm hakları yazara aittir.


30 mayıs 2020

0 yorum :

Yorum Gönder