Yukarıda resmini gördüğünüz kara tekenin adı Bekir.Kendisi 7 yıl yaşadı,güzel bir hayatı oldu,ahırımızın en sevimli tekesiydi.Okadar meşhur oldu ki yurt dışından bekiri görmeye gelen özel ziyaretçileri oldu.Bugün bir kaç resmi ve geride bıraktığı torunları bize yadigar kaldı.
Bölgemiz keçi yetiştiriciliği için oldukça elverişli bir yapıya sahip,makilik alanlarımız ve bu alanlarda bulunan bitki örtüsü keçilerin en sevdiği çalılarla dolu.Bunlara örnek defnelikler ,kesme çalıları, hayıt, sakız murcu, murt, zindiğen,kekik ve mantar çeşitleri keçilerimizin en sevdiği besin kaynakları.
- Efendim keçiye sormuşlar "günde kaç çalı yersin" diye?
- "Bir avuç çalı yerim" demiş.
- Yaylıma bırakınca koca bir ormanı yemiş.
Zor iş keçi besiciliği. Küçük bir çocuk gibi gözünüz üzerinde olmalı,suyunu,yemini ve özellikle yattığı alanı temiz ve bakımlı tutmak ilgi ve alaka göstermek gerekiyor.
Keçilerde çiftleşme mevsimi ekim ayı ortalarından kasım başlarına kadar devam ediyor.Gebelik süresi yaklaşık 140-155 günü buluyor. İşin en heyecanlı dönemi ise şubat ortaları,yani şuan içinde bulunduğumuz bu günler.Ahırlarda her gün bizi mutlu eden ve yüzümüzü güldüren doğumlar başladı.İnşallah hepsi sağlıklı olarak dünyaya gelirler. Bu yıl 80 adet keçimiz var. Bunların 50 kadarı doğum yapacak.Oğlaklar yaklaşık 2 ay boyunca annelerini emecekler aralıksız olarak ve bu süreçte biz keçinin sütünü almayız,sütün tamamı oğlağın hakkı. Ta ki annesinden ayrılıp ot yemeye ve kendi başının çaresine bakmayı öğrenene kadar.
Keçilerin sütünü mayıs ayında almaya başlarız.Ve sütü evin ihtiyacı olanını ayıdıktan sonra her gün yoğurt mayalar bir sonra ki gün mayalanan yoğurtları teşt dediğimiz büyük yayvan bakır kazanlarda özel yapılmış tuzlu yoğurt ocaklarında çalı ve odun ateşinde büyük bir titizlikle TUZLU YOĞURT pişiririz.Pişirilen yoğurt uzun süre dayanması için sıcak olarak cam kavanozlara doldurulur ve bir yıl süreyle tüketilecek şekilde serin ve güneş görmeyen yerlerde muhafaza edilir.
Burada keçi tuzlu yoğurdunun yapımını aşama aşama fotoğraflarla anlatmaya çalışacağım.
![]() |
1.hazırlanan özel ocağa yerleştirilen bakır kazanda mayalanmış keçi sütü yoğurdu sürekli tahla çomçayla karıştıra karıştıra pişiriliyor. |
![]() |
2.pişirilen yoğurt önce süt gibi kabarıyor ve sık sık bu esnada taslarla savruluyor. |
![]() |
3.Yaklaşık bir saatlik pişirimin sonunda deve gözü diye tabir ettiğimiz göz göz kabarcıklar ve minik patlamalar meydana geliyor.Tuzlu yoğurdun tuzu tam da bu aşamada yeter miktarda ilave ediliyor. |
![]() |
4. ve tekrar savurma işlemi. |
![]() |
5.Pişme işlemi tamamlandıktan sonra kazan ocaktan alınıyor yoğurt daha sıcakken cam kavanozlara dolduruluyor. |
Keçi Tuzlu Yoğurdu sürülebilir peynirin yerini alabilecek eşsiz bir kahvaltılık. Saf keçi sütünden ve usta ellerde yapılanını bulmak kolay değil.
YanıtlaSilÇok güzel bir yazı. Emeginize sağlık
çok güzel olmuş elinize sağlık unal hocam...
YanıtlaSilçok güzel olmuş elinize sağlık unal hocam...
YanıtlaSilÇok gğzel anlatmışsınız antakyalı değilim ama tuzlu yopurdu severim 2019 şubatındaki seyahatimde aldım kullanıyorum
YanıtlaSil