Anladım ki, çocukluğuma doğru büyüyorum. Hatıralarımda kalmış kokular sanırım beni kendisine çeken.Komşuda pişen yemeğin kokusu hafızama mıh gibi çakılı olan kim bilir.
Doğduğum şehir ve onun zengin mutfağı inanılmaz lezzetlerle birlikte en doğal halleriyle tanışmam için büyük bir şans benim için.
Yemek için yaşamak ve yaşamak için yemek dışında mutfağın bir sanat olduğunu ve bu sanatsal çalışmaların geliştirilerek ileri nesillere doğru bir şekilde aktarılması için kuruldu Antakya Mutfak Sanatları.
Peki sanat mutfakta neydi ve nasıl tarif edilebilirdi? Bence sanat ustanın kendini ifade etme biçimidir ve bir sanatçı pencereyi dört köşe yapıyorsa,kendini sınırlamış aynı zaman da boyun eğmiş olur.
Öyleyse malzemenin ruhu vardır, tabiatta her meyvenin, tahılın, tohumun, sebzenin kendine has bir dokusu ve lezzet farklılıkları vardır. Ustası yenile bilir her şeyden doğanın ve yaratıcının ona sunduğu bu eşsiz malzemelerle farklı lezzetler ortaya çıkarabilir.
Mutfakta sanat böyle ortaya çıkar ve usta nihayetinde elleri ve hayalleri kadar vardır.
İ. Ünal KAHRAMAN
Antakya Mutfak Sanatları
0 yorum :
Yorum Gönder